Mi a helyzet az olvasással? - avagy az Athenaeum téma


Sziasztok!



A napokban egy új vitatéma látott napvilágot, amit az Athenaeum könyvkiadó felhívása okozott. A felhívás lényege röviden az, hogy sokkal kevesebb férfi olvas mint nő, és a nők segítsenek a férfiaknak abban, hogy visszatérjenek az olvasáshoz, ugyanis az olvasás elvesztette a férfiakat. A nem túl szerencsés körítés mellett ez a lényeg a sorok között, ez a mozgalom fő célja, lényege.

Több fórumon keltett vitatémát a dolog, rengetegen fejtették ki a véleményüket cikk, karc, vagy hozzászólás formájában. Leginkább magán a Moly.hu-n, ami a Goodreads magyar megfelelője, vagyis olvasók közösségeként működő weboldal.  





Rengeteg fajta észrevételt és véleményt olvastam, ezek támpontjain keresztül igyekeztem én is reagálni a magam gondolataival.Ezért elhatároztam hogy felkapom a hátizsákom, és körbejárom a témát reménykedve abban, hogy elérek a célig, és kiderítem, mi is a helyzet az olvasással? Tényleg ekkora a baj?



Kezdjük az elején.


1.) Top 10-ben a magyar olvasók


A World Culture Score Index Map összesítésében egy remek hír van számukra. 10.ek vagyunk a legtöbb olvasással eltöltött órákban egy héten. Meglepő módon olyan országokat megelőzve mint Korea, Japán, Németország, Ausztrália. Átlag 6 óra 48 percet töltünk olvasással egy héten, holtversenyben Szaúd Arábiával. Ez a térkép 2014-es adatokkal szolgál, szóval bátran bizakodhatunk abban, hogy 2 év elmúltával is hasonló eredménnyel szerepelünk egy hasonló tematikájú statisztika keretében.



 2.) Nemek: Valóban ekkora a különbség?

USA


 Az előző ábrán látható, hogy körülbelül az amerikaiak 5 óra 48 percet töltenek olvasással a héten. Jóval kevesebbet mint mi, magyarok. Azonban a nemek eloszlása az olvasást illetően nem haladja meg a 10-12% különbséget (18 és afölötti korosztályra vonatkozóan). 2012-ben az USA területén 67% volt a férfi és 77% a női olvasók aránya. Ez a szám 2014-re 69%-ra a férfiak és 82%-ra a nők esetében emelkedett. Ezek a számok azt jelzik, hogy 100%-hoz viszonyítva hány nő, illetve hány férfi olvas. 



Körülbelül 10% az általános eltérés a nemek között olvasás területén az Egyesült Államokban.


U.K

Az Egyesült Királyságban már kicsit részletesebb statisztikát láthatunk:
(2013)



Az ábrán látható, hogy nagyjából a rendszeresen-rendszertelenül, de olvasó embereket a zöld mezők mutatják. Talán az egyik nagyobb eltérés a 60 és afölötti korosztályt érinti, de ott sem drasztikus az eltérés.

Tehát nem, egyáltalán nem nagyok a különbségek.

3.) Ízlések 

Egy Egyesült Királyságra érvényes statisztikát mutatnék ismét, ami nagyjából szemlélteti, hogy mik azok a közös érdeklődési pontok, ami mindkét nemet érdekli egyenlő arányban a fiatalabb korosztályban.
(2012)




Az alábbi 8-16 éves gyerekekről és tinédzserekről szóló grafikonból nagyon jól leolvasható, hogy a romantikus, vagy állatokkal kapcsolatos könyveket, történeteket inkább a lányok veszik le a polcról, a háborús/kémes sztorikat, a sporttal kapcsolatos könyveket, és a sci-fiket pedig a srácok . Azonban egyenlő arányban érdekli mindkét nem fiatal képviselőit a comedy, kaland, horror kategória. Szerintem a krimit is idesorolhatjuk, hiszen elenyésző a különbség. 

Hiányolok persze rengeteg kategóriát, de a lényegen nem változtat az, hogy más ízléskülönbségek mutatkoznak a nemek között. Persze kikérheti magának a 6.4 -es srác arány, hogy miért a női részlegen vannak a romantikus kötetek, de úgy gondolom, ha valami kimutathatóan több nőt érdekel mint férfit, nem fog senkit zavarni a nőknek ajánljuk szekcióban. Ne felejtsük el,nincs olyan döntés az életben, ami mindenkinek megfelelne, ezért a többséget érdemes kiszolgálni az igazságosság nagyobb aránya végett. 





4.)  ..és pofonok?
Egy Bowker által közzétett amerikai összesített statisztika 2012-ben azt mutatta, hogy a könyvesboltban vásárlók aránya a következőképpen oszlik el: 60% nő és 40% férfi. 
Ez úgy gondolom nem egy szörnyű arány.
Arra következtethetünk ez alapján, hogy sajnos kiadónként nagyon nagy butaság társadalmi konklúziókat levonni. Az, hogy a kiadó vásárlói között 80%-os arányban nők szerepelnek, egy kis falat abból a globális piacból, amiben szerepelnek kedvenceink. 

Ha azonban maximalisták vagyunk és nem elégedünk meg a vásárlói szokások elemezgetésével, globális szinten akarjuk meghatározni az olvasó nemek arányát, komoly falakba ütközhetünk. Ennek oka az E-bookon olvasók, tableten olvasók arányának növekedése Ez növeli az illegálisan terjesztett olvasmányok számát, így lényegében jelentős adatokat veszítünk el azokról az emberekről, akik az eladási statisztikák szemében láthatatlanok.
..és hogy még messzebb menjünk, ott vannak a könyvtárak.



5.) Az irodalom visszavág 

Olvastam olyan véleményeket, amelyek szerint azért vesznek több könyvet a nők mint a férfiak, mert elárasztotta a könyvpiacot az értékelhetetlen irodalom. Jómagam inkább szépirodalmi, ismeretterjesztő, vagy társadalomtudományi párti vagyok, de szerintem nem attól lesz gonoszabb hely a Föld, mert a szomszéd Tinci néni Romanát olvas, vagy egy erotikus könyvet. A könyv mint minden más egy áru, amivel az emberek kereskednek, és amiből emberek profitálnak. Szerintem elég sok érdeklődési kört kielégít. Hasonlóképpen vagyunk a zenével is. Nem minden metált hallgató ember áldoz fel kecskét, és nem minden Wagnert hallgató ember nevezhető kiegyensúlyozottnak. (Csak hogy ilyen vicces társadalmi címkéket hozzak fel példaként.)

Ha esetleg még valakit mindig aggodalom fogna el, nincs a legeladottabb könyvek listáján a világon az erotikus irodalom. A szürke ötven árnyalata sorozat 12 millió 500 ezer példányban kelt el eddig. Míg ezzel szemben a Csillagok háborúja köteteket pedig eddig 16 millióan vásárolták meg. Tehát aki nagyon erotika-könyv ellenes, az fellélegezhet az adatokon. Harper Lee- Ne bántsátok a feketerigót! c. klasszikus regénye pedig önmagában 40 millió körüli példányban kelt el eddig, számos klasszikussal karöltve hasonlóan kiváló eredményeket hagyva eddig maguk mögött.

 A lényeg, hogy tartsuk tiszteletben egymás ízlését.



Ööö... Próbálkozzunk.

5.) Útvesztő

Hosszas diskurzust lehetne folytatni arról, hogy ezzel vajon mit akart a kiadó igazából elérni, vagy ennek lesz e valami tényleges hatása a diskurzusokon kívül. Lényegében egyetértek azzal, hogy aki szeretne olvasni, az úgyis megkérdezi egy olvasó ismerősét hogy mit ajánlj,  -akinek nem feltétlen nőnek kell lennie - vagy rákeres különböző platformokon, hiszen az internet világában élünk, ahol bármit megtalálhatunk percek alatt. Aki számára pedig nem lesz soha izgalmas az olvasás, az pedig hadd élvezze a számára megfelelő hobbit vagy szabadidős tevékenységet. Akár nő, akár férfi.

Ha pedig olvasóként vagy zöldfülűként szeretnénk egy női ismerősünktől, vagy egy idegen  lánytól ajánlást kapni, úgy érzem bármikor szívesen a rendelkezésünkre fognak állni.



...mert az olvasó lányok impozánsak, és szeretjük őket. 

Mi a helyzet az olvasással? - avagy az Athenaeum téma Mi a helyzet az olvasással? - avagy az Athenaeum téma Reviewed by greg on 11:00:00 Rating: 5
Üzemeltető: Blogger.